Drodzy Bracia i Siostry,
od zawarcia unii z Kościołem Rotryjskim minęło już trochę czasu. Jej głównym celem było ożywienie życia religijnego oraz stworzenie silniejszej i bardziej aktywnej wspólnoty.
Dziś warto zadać sobie pytanie, czy ten cel został osiągnięty. Mam wrażenie, że aktywność religijna pozostaje niewielka, a życie naszego Kościoła nie rozwinęło się tak, jak oczekiwaliśmy w chwili zawierania unii.
Nie oznacza to, że przesądzam o przyszłości. Uważam jednak, że jako wspólnota powinniśmy spokojnie i odpowiedzialnie zastanowić się nad dalszą drogą.
Zapraszam wszystkich do dyskusji nad następującymi pytaniami:
• Czy unia z Kościołem Rotryjskim spełniła pokładane w niej nadzieje?
• Czy powinniśmy pozostać w obecnych strukturach i wspólnie szukać sposobów na ożywienie życia religijnego?
• Czy też należałoby rozważyć odtworzenie niezależnego Rusowskiego Kościoła Prawosławnego?
Zależy mi na wysłuchaniu opinii duchowieństwa i wiernych. Jeżeli miałoby dojść do jakichkolwiek zmian, powinny one wynikać ze wspólnej refleksji oraz troski o dobro naszego Kościoła i jego przyszłość.
Niech ta dyskusja będzie prowadzona z wzajemnym szacunkiem i w duchu chrześcijańskiej miłości.
Z błogosławieństwem,
Dyskusja nad przyszłością Kościoła w Rusowii
- Piotr Suworow • Stempel
Dyskusja nad przyszłością Kościoła w Rusowii

Jego Eminencja Wielce Błogosławiony

Arcybiskup Większy Roskiewski, Biskup Sławogrodzki, Prymas Rusowii
- Mirosław Lancaster • Stempel
- Senat Rządzący
Re: Dyskusja nad przyszłością Kościoła w Rusowii
W mojej ocenie odtworzenie niezależnego Rusowskiego Kościoła Prawosławnego stworzy znacznie więcej perspektyw oraz szans dla ogółu obywateli. Z założenia instytucja ta miała mieć charakter kościoła państwowego, podczas gdy obecna unia z Rotią w pewnym stopniu uzależnia Rusowski Kościół od tamtejszych władz duchownych.
Chciałbym poznać Plan działania ewentualnego odtworzonego Rusowskiego Kościoła Prawosławnego(RKP).
Jeżeli odtworzenie głównym celem miałoby być samo zerwanie Konkordatu i ponowny marazm w RKP, to nie widzę sensu ani celu.
Jeżeli są jakieś konkretne działania, plan na rozwój....chetnie wysłucham.
Jeżeli odtworzenie głównym celem miałoby być samo zerwanie Konkordatu i ponowny marazm w RKP, to nie widzę sensu ani celu.
Jeżeli są jakieś konkretne działania, plan na rozwój....chetnie wysłucham.

- Anastazja Szermietiewa
Może to głupie pytanie ale proszę o wyrozumiałość. Nie za bardzo nadążam co to jest ten Kościół Rotryjski i Rotria? To jakaś nazwa zastępcza dla odłamu Chrześcijaństwa...?
Kościół Rotryjski to odpowiednik naszego realistycznego kościoła katolickiego. Państwo Kościelne Rotrii to w skrócie Rotria.