Fale upałów

Горно-Балтайск

Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksandr Fiodorowicz Kierienski Stempel

Fale upałów

Post autor: Aleksandr Fiodorowicz Kierienski »

Biuletyn Gubernialny Bałtajski – Wydanie Nadzwyczajne
Bałtaj, Carstwo Rusowskie – 30 czerwca 2026 r.
Wysoka Komisja ds. Klimatu i Ładu Cesarskiego z żalem informuje, że Jego Ekscelencja Aleksandr Fiodorowicz Kierienski, gubernator guberni bałtajskiej, został tymczasowo wyłączony z pełnienia obowiązków służbowych z powodu „sił wyższych o charakterze termicznym”.
Według relacji najbliższych współpracowników oraz kamerdynera gubernatora, od czwartku temperatura na Bałtaju przekroczyła 38 stopni w cieniu (w słońcu dochodziła do 46°C). Asfalt na Prospekcie Carskim zaczął przypominać smolę, a w Pałacu Gubernialnym nawet wentylatory produkcji fabryki „Biały Socrewolucjonista” (model 1978) odmówiły posłuszeństwa.
„Jego Ekscelencja próbował jeszcze wczoraj rano podpisać dekret o nadzwyczajnych środkach przeciwupałowych – opowiada sekretarz gubernatora, radca stanu I kategorii Dmitrij Pawłowicz Szewczenko – ale po trzecim zdaniu odłożył pióro, spojrzał na nas mętnym wzrokiem i wyszeptał: «Bracia… ja już nie mogę. Dusza mi się topi jak masło na pierogach».**
O godzinie 14:37 czasu bałtajskiego gubernator Kierienski, ubrany jedynie w lekką koszulę kosakową i kapelusz słomkowy z czasów jeszcze cara Władimira I, opuścił gmach administracji gubernialnej tylnym wyjściem. Według świadków udał się w kierunku małej daczy w wiosce Małe Siemienowskoje, położonej nad rzeką Bałtajką.
Na miejscu, jak donoszą lokalni mieszkańcy, gubernator rozkazał służbie:
wyłączyć wszystkie urządzenia elektroniczne („żeby nie grzały”),
przygotować balia z zimną wodą z piwnicy,
podać wysokoprocentowy schłodzony "kwas chlebowy" z lodem i ogórki prosto z piwnicy,
oraz nie łączyć go z nikim – nawet z samym Imperialnym Ministerstwem Spraw Wewnętrznych w stolicy.
„Mówił, że w takich warunkach nawet carski ukaz o mobilizacji nie ma mocy – śmieje się sołtys Siemienowskiego, weteran walk z bolszewikami,Walentin Pietrowicz – bo i tak nikt by nie przyszedł, bo wszyscy siedzą po chałupach w gaciach i wachlują się Bałtajską Prawdą z zeszłego tygodnia.”
Stanowisko Kancelarii Cesarskiej
Z Kremla podobno nadeszło krótkie oświadczenie:
„Jego Cesarska Mość ze zrozumieniem odnosi się do trudnej sytuacji termicznej na południu Imperium. Gubernator Kierienski otrzymał zgodę na rekonwalescencję wiejską do czasu aż temperatura spadnie poniżej 30 stopni. Prosimy mieszkańców guberni o wyrozumiałość i nieprzysyłanie gubernatorowi więcej zdjęć termometrów.”
W międzyczasie w Bałtaju trwa już lokalna inicjatywa „Cień dla Gubernatora” – mieszkańcy wieszają dodatkowe prześcieradła na balkonach pałacu i organizują nocne podlewanie ulic wodą z beczek.
Sam Aleksandr Fiodorowicz przesłał zaś przez gońca konnego (telefon nadal odmawia współpracy) krótką notatkę:
„Drodzy Bałtajczycy.
Wytrzymajcie. Ja tu w Siemienowskiem walczę z upałem jak kiedyś z rewolucją. Tylko tym razem wróg jest znacznie podstępniejszy – nie ma ideologii, za to ma 42 stopnie.
Wasz gubernator (tymczasowo nieczynny)
A. F. Kierienski”
Trzymajcie się tam ciepło… to znaczy – chłodno, Bałtaj! ❄️
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gornobałtajsk”