Obywatele Imperium Rusowii,
Zanim spojrzymy ku przyszłości, pragnę zatrzymać się na chwilę i oddać należny hołd przeszłości oraz Wam wszystkim.
Każdy mur naszych miast, każda droga, każde pole uprawne i każde osiągnięcie naszego państwa powstało dzięki Waszej pracy, poświęceniu i wytrwałości. To nie korona buduje Imperium , to naród. To Wasze ręce, Wasze umysły i Wasza codzienna determinacja uczyniły Rusowię tym, czym jest dzisiaj.
Dziękuję robotnikom, którzy dzień po dniu wznosili fundamenty naszej potęgi. Dziękuję rolnikom, którzy karmili naród. Dziękuję uczonym i wynalazcom, którzy popychali nas ku przyszłości. Dziękuję żołnierzom, którzy bronili naszych granic i bezpieczeństwa.
Dziękuję każdemu obywatelowi ,także tym, których wysiłek często pozostaje niewidoczny, lecz bez którego Imperium nie mogłoby istnieć.
Pragnę również złożyć szczególne podziękowania mojej żonie, Cesarzowej Marii Fiodorowej , za jej wsparcie, mądrość i niezłomną obecność u mojego boku. Jej oddanie nie tylko dla mnie, ale i dla całego Imperium, jest źródłem siły, które pozwala mi z jeszcze większą odpowiedzialnością pełnić powierzoną mi rolę.
Dziś wspólnie z Cesarzową Marią dajemy początek nowemu rozdziałowi w historii naszego państwa , powstaje nowy Dom Panujący w Imperium Rusowii, Dynastia Lisendorff. Niech będzie ona symbolem jedności, ciągłości i odpowiedzialności za losy Imperium Rusowii, które od tej chwili powierzamy nie tylko sobie, lecz także przyszłym pokoleniom.
Wasza praca nie została zapomniana. Wasz trud ma znaczenie.
I to na nim będziemy budować kolejne rozdziały naszej historii.
Z całego serca ,
Dziękuję.
Niech żyje Imperium Rusowii.