Wasza Cesarska Mość,
Szanowni Przedstawiciele Regionów,
Mieszkańcy Imperium,
obejmując urząd Ministra Spraw Wewnętrznych Imperium Rusowskiego, chciałbym przedstawić najważniejsze zadania, którymi zamierzam zająć się w najbliższym czasie.
Przede wszystkim chcę zadbać o porządek i bezpieczeństwo w całym Imperium. Dlatego podjęta zostanie decyzja o utworzeniu Policji Rusowskiej. Jej zadaniem będzie stanie na straży prawa, porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli. Chcemy stworzyć służbę, która będzie obecna tam, gdzie jest potrzebna, i która będzie działała dla dobra całego Imperium.
Drugą ważną sprawą jest sytuacja naszych regionów. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych obejmie opieką wszystkie podmioty, w których obecnie nie są obsadzone stanowiska kierownicze. Nie chcemy, aby którykolwiek region pozostawał bez gospodarza i bez należytej opieki. Będziemy starali się zapewnić im normalne funkcjonowanie i stopniowo doprowadzić do obsadzenia najważniejszych stanowisk.
Kolejnym zadaniem będzie uporządkowanie kwestii majątkowych związanych z byłym Rusowskim Kościołem Prawosławnym. Zamierzamy przeprowadzić akcję przejęcia jego własności i przekazania jej pod zarząd diecezji Kościoła Rotryjskiego. Chcemy w ten sposób uporządkować sytuację, która pozostała po zakończeniu działalności dawnej struktury cerkiewnej.
To są najważniejsze zadania, które stawiam sobie jako minister.
Nie obiecuję wielkich rzeczy z dnia na dzień. Chcę natomiast, aby Ministerstwo Spraw Wewnętrznych było urzędem, który porządkuje, pomaga i reaguje wtedy, kiedy jest potrzebne.
Przed nami sporo pracy, ale wierzę, że wspólnie możemy sprawić, że Rusowia będzie funkcjonowała sprawniej, a jej regiony będą miały zapewnione odpowiednie wsparcie.
Dziękuję za uwagę.